ЩО ТАКЕНЕЙРОННІ ШТУЧНІ ЗВ'ЯЗКИ?

Перегляди: 1363
     Довгий час комп'ютери порівнювали з людським головним мозком, проте IBM зуміла зробити крок вперед у створенні мініатюрних обчислювальних систем і оголосила про роботу над чинним аналогом людських нейронів - клітин нервової системи. ТехноГігант зумів створити близько 500 одиниць штучних нейронів і передати з їх допомогою сигнал, симулював роботу центральної нервової системи. Важливою особливістю розробки IBM є те, що відтворена система буквально мікроскопічних розмірів, а кожен окремо взятий нейрон має найважливішим властивістю фазового переходу з кристалічного в аморфний і назад. Цікаво, що знову утворюється нейрон ніколи не буває точно таким же - як і біологічний оригінал, штучні нейрони мають деякою невизначеністю. 
 
 Будова штучних нейронів до певної міри повторює будову живих клітин: оболонка створена зі сплаву германію, сурми і телуру, який широко застосовується для створення дисків для зберігання інформації. Саме цей сплав визначає неповторність кожного фазового переходу. Інші складові частини - введення, нейронна мембрана, генератор піків і вихід - визначають функціональні можливості нейронів, довжина яких становить 100 нм. Сьогодні вже можна отримувати в промислових масштабах 14-нм зразки і створювати з них функціонують матриці на зразок головного мозку.
 
     Для чого можуть знадобитися ці нейрони? По-перше, це крок вперед в спробі імітувати роботу головного мозку на рівні мікроструктур. По-друге, створення нейронних мереж - це потенційна можливість створити комп'ютер з паралельною обробкою великих масивів даних, включаючи сенсорну інформацію. Нарешті, такі нейрони при малих розмірах можуть зберігати терабайти інформації, а значить потенційно ми стоїмо на порозі створення компактних надмісткі носіїв даних, для виробництва яких у нас є технологічні можливості і матеріали.
Found a typo? Please select it and press Ctrl + Enter.