Автоматизація відкриває можливості нарощування штату і потужностей на інших напрямках

Перегляди: 1309
Розмови про те, що автоматизація виробництва і робочих процесів призведе до масових скорочень, в першу чергу, в виробничому сегменті, ведуться давно. Противників автоматизації всього і вся в особі профспілок можна зрозуміти: неминуче скорочення робочих місць, втрата засобів до існування цілих сімей та інші соціальні проблеми, викликані безробіттям.

avtomatizaziya

Певні побоювання існували і в IT-колах. Автоматизація в розробці, тестуванні, адмініструванні ставить під удар працівників цілих секторів і навіть за умови перегрітого ринку індустрії подібний стан речей не може зберігатися вічно.
 
Однак,  топ-менеджмент ряду компаній сектору зробив дивовижний для багатьох прогноз: зростання кількості автоматизованих процесів, дозволить ряду роботодавців збільшити в найближчі роки кількість робочих місць на 6 відсотків.
 
Але і ті, хто стверджували, що скорочення робочих місць неминуче мали рацію. Керівники приблизно 75% технологічних компаній очікують зниження кількості працівників в своїх організаціях, наприклад, в сфері виробництва, IT, маркетингу і продажів на 5%. У той же час 55% з 138 опитаних керівників вважають, що в цілому, їх штат навіть з урахуванням цих & laquo; втрат & raquo; збільшиться на 6% протягом трьох років.

Різноспрямована тенденція пов'язана з тим, що автоматизація не тільки вивільняє ресурси на деяких напрямках, підвищуючи ефективність праці, але в той же час формує принципово нові робочі місця—для взаємодії автоматизованих областей виробництва з іншою компанією теж потрібен обслуговуючий персонал.

Складається дивна картина: автоматизація, по суті, усуває робочі місця низької кваліфікації, але в той же час одним своїм існуванням створює вакансії для фахівців вищого класу, які будуть займатися як обслуговуванням автоматизованих процесів, так і виконувати роль сполучної ланки між інноваційної та класичної областю виробництва .

Заради виконання поставлених завдань з розвитку бізнесу, топ-менеджмент використовує активний найм молодих співробітників (в 60% випадків) і укладання партнерських угод з іншими організаціями (в 49% випадків).

Однак, у інновацій є і побічний ефект: з впровадженням автоматизації керівництво очікує уповільнення темпів зростання своїх організацій. Також певні побоювання в середовищі топ-менеджменту виникають у зв'язку із забезпеченням належного рівня кібербезпеки і в плані репутаційних ризиків.
Found a typo? Please select it and press Ctrl + Enter.